Februari: Kalk op het Gazon

Het is februari, de winter loopt langzaam ten einde en de lente komt in zicht. Hoewel het misschien nog te vroeg lijkt om aan uw tuin te denken, is dit eigenlijk een uitstekende tijd om wat voorbereidingen te treffen voor het komende groeiseizoen. Een belangrijke stap die u kunt nemen is het strooien van kalk over uw gazon en tuin. In deze blogpost zullen we uitleggen waarom kalk belangrijk is, welk type kalk u moet gebruiken en hoe u het moet toepassen.

Waarom kalk?

Kalk is geen voeding voor uw gazon of tuin, maar het speelt een essentiële rol bij het creëren van optimale groeiomstandigheden. Het belangrijkste effect van kalk is dat het de zuurgraad van de bodem neutraliseert. Veel gronden zijn van nature zuur en dit kan problemen veroorzaken, zoals mosgroei, slechte opname van voedingsstoffen en een verstoorde balans in het bodemleven. Door kalk toe te voegen wordt de zuurgraad verminderd en kunnen planten beter gedijen.

Welk type kalk moet u gebruiken?

Voor het strooien van kalk kunt u het beste korrelkalk gebruiken. Korrelkalk heeft een trage werking, maar strooit erg makkelijk waardoor het optimaal verdeeld wordt over uw gazon of tuin. Deze korrels zullen na 1 of 2 weken opgelost worden en zich in de bodem mengen. Daarnaast is korrelkalk ook nog eens gemakkelijk te doseren, waardoor u de juiste hoeveelheid kunt aanbrengen.

Hoe kalk toe te passen?

Voordat u begint met het strooien van kalk, is het belangrijk om de zuurgraad van uw bodem te testen. Dit kan eenvoudig met een pH-testkit die verkrijgbaar is bij tuincentra. Op basis van de uitkomst van deze test kunt u bepalen hoeveel kalk u moet strooien. Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 1 kg korrelkalk per 10 m² te gebruiken.

Strooi de kalk gelijkmatig over uw gazon of tuin, bij voorkeur op een droge dag zonder al te veel wind. Gebruik een strooiwagen of verdeel het met de hand, afhankelijk van de grootte van het oppervlak dat u wilt behandelen. Probeer ervoor te zorgen dat alle plekken goed bedekt zijn met kalk.

Na het strooien is het belangrijk om uw gazon of tuin goed water te geven, zodat de kalk kan oplossen en zich kan mengen met de bodem. Het duurt meestal 1 tot 2 weken voordat dit proces voltooid is.