Mei: Rododendrons

U zult het niet gemist hebben, de rododendrons zijn weer prachtig uitgelopen en staan volop te bloeien. Prachtig. Maar wist u dat de verzorging van uw rododendron na de bloei essentieel is voor de gezondheid en bloei in het volgende seizoen? In dit artikel delen we enkele tips om uw rododendron optimaal te verzorgen.

Verwijder uitgebloeide bloemen

Nadat de planten uitgebloeid zijn, is het tijd om direct de bloemen eruit te knippen. Let op! Knippen, niet eruit trekken. Het uittrekken van de bloemen kan schade veroorzaken aan de plant. Door de uitgebloeide bloemen te verwijderen, voorkomt u dat de plant energie steekt in de zaadvorming en stimuleert u de groei van nieuwe scheuten.

Geef uw rododendron de juiste voeding

Na het verwijderen van de uitgebloeide bloemen is het nu ook tijd om de rododendron te voeden. Rododendrons zijn zuurminnende planten en hebben specifieke voeding nodig. Gebruik hiervoor de zuurminnende voeding van Floravit. Kleine planten hebben een klein beetje voeding nodig, terwijl grote struiken een handje per plant mogen ontvangen.

Een handige tip is om de voeding door wat tuinturf te mengen voordat u gaat strooien. Op deze manier is de voeding direct gemengd en strooit het een stuk prettiger. Tuinturf helpt ook om de zuurgraad van de bodem te behouden, wat essentieel is voor de gezondheid van uw rododendron.

Water geven en mulchen

Rododendrons houden van een vochtige bodem, maar niet van natte voeten. Geef uw planten regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Mulch rondom de planten met een laag organisch materiaal, zoals bladeren of houtsnippers, om vochtverlies te beperken en onkruidgroei te onderdrukken.