Oktober: Winterklaar maken

De maand oktober staat bekend om zijn prachtige gekleurde bladeren en het voorbereiden van de natuur op de winter. Maar ook in onze tuinen is er genoeg te doen. Het gazon vraagt nog steeds aandacht, dus laten we daar eens naar kijken.

Houd het gazon netjes

Het gras groeit in oktober niet meer zo snel, maar het moet nog wel regelmatig gemaaid worden. Een keer per twee weken is voldoende. Kies bij voorkeur een droge dag om te maaien, zodat alle grassprieten goed opgevangen kunnen worden. Als je een robotmaaier hebt, is het slim om deze in de middag te laten maaien. Op een nat gazon blijven de grassprieten namelijk makkelijk plakken aan zowel het gras als aan de maaimachine, wat extra werk en onderhoud met zich meebrengt.

Herstel kale plekken

In oktober kun je ook nog kale plekken in het gazon doorzaaien, al is het wel aan de late kant. Houd er rekening mee dat het wat langer kan duren voordat je nieuwe sprieten ziet verschijnen. Doe dit echter alleen indien nodig.

Houd je gazon bladvrij

Het is belangrijk om je gazon zo veel mogelijk bladvrij te houden. Als je dit niet doet, zal de bodem snel verzuren, wat invloed heeft op de gezondheid van het gras en mosgroei bevordert. Gebruik een bladhark of een bladblazer om de bladeren weg te halen. In plaats van ze direct af te voeren, kun je ze tussen de struiken strooien. Dit biedt een mooie schuilplaats voor dieren zoals egels en eekhoorns en is ook nog eens goed voor het bodemleven.

Met deze tips ben je klaar om in oktober actief aan het werk te gaan in je tuin. Vergeet niet te genieten van de prachtige gekleurde bladeren en maak je tuin winterklaar!