November: Terugsnoeien bladverliezende planten

In november kunnen we ook weer genoeg doen in de tuin. Zo is het goed om er nu over na te denken om de beplanting aan te passen. Dit kunt u ook prima in de maand gaan poten. Bang voor schade door vorst hoeft u niet te zijn, de kluitjes zijn klein en gewend aan de koude, harde grond. Bovendien is het leven in de plant niet zo actief zodat ze dood gaan.

Het is in november ook tijd om de bladverliezende planten terug te snoeien. Dit kan eigenlijk de hele winter door maar november is hier wel de beste maand voor. Let met het snoeien vooral op de vormen van de plant. Het is belangrijk dat u dit goed in de gaten houdt. Als u maar een beetje hier en daar een takje wegknipt kan dat een lelijk gevolg hebben in het volgende tuinseizoen. Bekijk daarom eerst goed hoe en wat u met de tuin wilt voordat u daadwerkelijk het mes erin zet! Kleine planten met dunne takjes zijn ook goed om te snoeien.

Het snoeiafval is goed om onder struiken te doen. Dit is goed voor het ecosysteem en het bodemleven. Maar ook dieren zijn er gek op en kunnen hier heerlijk schuilen. Ook biedt het een soort isolatie van de bodem. Het wordt dan minder koud en het bodemleven kan dan ook makkelijker overwinteren!

In november kunt u dus volop aan de slag in de tuin! Denk aan het aanpassen van de beplanting en het poten van nieuwe planten. Maak u geen zorgen over vorstschade, de plantjes zijn winterhard. Vergeet ook niet om uw bladverliezende planten terug te snoeien, maar houd hierbij goed rekening met de vormen van de plant. Het snoeiafval kunt u onder struiken plaatsen voor een beter ecosysteem, beschutting voor dieren en isolatie van de bodem.