Januari: De beste snoeimaand

Nieuw jaar, nieuwe kansen voor uw tuin! Jazeker, er is in januari weer werk aan de winkel in de tuin. Wist u dat januari de beste snoeimaand is? Het kan zijn dat in februari (mits het mooi weer is) al gebeurt dat de sapstromen op gang komen. U begrijpt dat u dan gesnoeid moet hebben om schade aan de plant te voorkomen.

In januari is het tijd om de dakplataan, moerbeiboom en fruitbomen/struiken te gaan snoeien. Deze kunnen allemaal flink teruggesnoeid worden zodat ze in het seizoen een mooie compacte groei kunnen doormaken en u het mooiste resultaat zult krijgen.

Ook is januari de tijd om de bladverliezende heesters te snoeien. Denk hierbij aan een Krent of Jasmijn bijvoorbeeld. Maar ook wilde rozen en hortensia’s kunnen gesnoeid worden. Met name de hortensia kunt u goed kort afknippen. Hier zal de plant in de zomer zijn vruchten van plukken bij harde wind of regen. Een compacte plant is steviger en kan beter tegen een stootje.

Snoeien doet u niet snel te veel. Het kan soms voelen alsof u een hele plant weghaalt. Neem bijvoorbeeld een lavendel. Deze prachtige, langbloeiende plant kan echt helemaal kort teruggesnoeid worden. Het is wel belangrijk om dit in een ronde vorm te doen, het zogenaamde egelmodel. Zo kan het zonlicht er in het voorjaar goed bij en zult u merken dat de planten minder houtig worden. Snoei daarom altijd kort terug en zorg voor sterke, compacte planten. Dit zal ook de wortelactiviteit in de bodem tijdens het groeiseizoen bevorderen.