Augustus: Sproeien en kalk strooien

Zijn de bladen van de planten een beetje gelig en doen ze het niet lekker? Dat kan een aantal oorzaken hebben. Droogte bijvoorbeeld. Een plant trekt veel vocht uit de bodem om in leven te blijven. Voedingsgebrek kan ook, het is zeer belangrijk dat er voldoende voeding bij de planten aanwezig is om kracht en weerstand te hebben tegen de weersinvloeden. Ook kan het zijn dat de grond bijvoorbeeld te zuur is. De plant kan dan niet goed zijn voedingen opnemen en gaat steeds verder achteruit. Strooi dan wat kalk bij de planten zodat de zuurgraad van de grond beter wordt en de plant weer z’n voedingstoffen op kan nemen.

In de maand augustus is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan het sproeien van je planten en het strooien van kalk. Door de hoge temperaturen en de droogte kan de bodem snel uitdrogen, waardoor je planten niet voldoende vocht krijgen. Regelmatig sproeien is dan ook essentieel om je planten gezond te houden.

Wanneer en hoe vaak sproeien?

Het beste moment om te sproeien is ‘s ochtends vroeg, wanneer de temperatuur wat lager is en de zon niet op z’n felst schijnt. Op deze momenten verdampt het water minder snel en krijgen de planten de kans om het vocht op te nemen. Probeer te voorkomen dat je midden op de dag sproeit, omdat het water dan snel verdampt en de druppels op de bladeren als een vergrootglas kunnen werken, waardoor de bladeren kunnen verbranden.

Hoe vaak je moet sproeien hangt af van het type plant, de grootte van de plant en de weersomstandigheden. Over het algemeen geldt: hoe droger en heter het weer, hoe vaker je moet sproeien. Kijk goed naar je planten en voel aan de grond om te bepalen of ze water nodig hebben. Geef liever een keer extra water dan te weinig.

Kalk strooien voor een optimale zuurgraad

Naast voldoende vocht hebben planten ook voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien. Als de bladeren van je planten gelig kleuren en de plant er niet gezond uitziet, kan dat een teken zijn dat de bodem te zuur is. De plant kan dan de voedingsstoffen niet goed opnemen.

Door kalk te strooien, kun je de zuurgraad van de bodem verbeteren. Kalk neutraliseert de zuren in de grond, waardoor de voedingsstoffen weer beter opneembaar worden voor de planten. Strooi de kalk rond de planten en werk het eventueel licht in de bovenste laag van de grond. Geef daarna goed water, zodat de kalk goed in de bodem kan trekken.

Let op dat je niet te veel kalk strooit, want dat kan averechts werken. Teveel kalk kan de bodem juist te basisch maken, waardoor de planten alsnog niet goed kunnen groeien. Volg de aanwijzingen op de verpakking en strooi niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid.

Andere oorzaken van gelige bladeren

Gelige bladeren kunnen ook andere oorzaken hebben dan droogte of een te zure bodem. Soms kan het een teken zijn van een voedingstekort, bijvoorbeeld een tekort aan stikstof, magnesium of ijzer. In dat geval kun je de plant bijvoeden met een specifieke plantenvoeding die deze stoffen bevat.

Ook ziektes of plagen kunnen gelige bladeren veroorzaken. Controleer je planten regelmatig op symptomen van ziektes of de aanwezigheid van schadelijke insecten. Als je er op tijd bij bent, kun je de plant vaak nog redden door de juiste maatregelen te nemen, zoals het verwijderen van aangetaste bladeren of het behandelen met een gewasbeschermingsmiddel.

Voorkom problemen door goed te verzorgen

Voorkomen is beter dan genezen, dus zorg er vooral voor dat je je planten goed verzorgt. Geef ze voldoende water, voeding en aandacht, dan blijven ze gezond en sterk. Kies ook planten die geschikt zijn voor jouw tuin of balkon en voor de hoeveelheid zon of schaduw die ze daar krijgen. Zo voorkom je dat je planten het moeilijk krijgen en kun je optimaal genieten van een groene, bloeiende tuin.

Met deze tips moet het lukken om ook in de hete augustusmaand je planten in topconditie te houden. Geef ze de zorg en aandacht die ze nodig hebben en geniet van een prachtige, gezonde tuin!